Logos

Художествена галерия “Никола Петров“

Адрес: България, гр. Видин, пл. „Бдинци“ № 2

GPS: GPS 43.985555, 22.878926

Работно време: от понеделик до петък - от 9:00 до 12:00 часа и от 14:00 до 17:00 часа, събота и неделя - само по заявка

Facebook страница: https://www.facebook.com/Nikola-Petrov-Gallery-858796327546972

Транспорт до града от предходната точка по маршрута: автомобил, автобус, влак (недиректен, с 1 прекачване в гр. Мездра)

Напускаме Белоградчик, за да се отправим към следващата точка от нашия маршрут – град Видин – на Дунава вечен страж. В началото на Крайдунавския парк в красивата сграда на бившия Военен клуб се намира следващата точка от нашия маршрут - Художествена галерия “Никола Петров“. Сградата е построена през 1892 г. за военен клуб със средства на военните. Тя е изградена върху основите на една от входните врати на видинското крепостно съоръжение „Калето”. Сградата е обявена за паметник на културата на 31 октомври 1975 г.

Решението за основаване на картинна галерия е взето през 1960 г., а самото основаване се случва през 1961 г. Окръжната художествена галерия е открита на 25.05.1962 година и е една от първите художествени галерии в страната. За формирането на фонда на галерията заслуги има културният деец и общественик Ангел Будев. Първите творби станали част от фонда на галерията са художествени произведения, закупени от колекциите на Михаил Кремен и Богомил Райнов. Сред първите творби от фонда на галерията са и около 80 платна, създадени през 1962 година по време на пленер в града, на който рисуват художници от цялата страна, между които Стоян Венев, Панайот Панайотов, Иван Христов и др.

Днес експозицията на Художествена галерия „Никола Петров“ се състои от три отдела – Живопис, Графика и Скулптура с около 1400 произведения общо.

В отдел "Живопис" се съхраняват над 900 платна, между които оригиналните творби на Иван Мърквичка, Борис Митов, Никола Петров, Владимир Димитров – Майстора, Сирак Скитник, Златю Бояджиев, Стоян Венев, Васил Стоилов, Здравко Александров, Иван Табаков и други големи творци на изящното изкуство.

Графичният отдел на художествената галерия във Видин съдържа 45 оригинални произведения на световноизвестни майстори, сред които Рембранд, Албрeхт Дюрер, Густав Доре, Франциско Гоя, Франсоа Миле, Дьолакроа, Теодор Русо.

В колекцията на отдел „Скулптура“ се съхраняват творби на майстори като Иван ФуневДимитър ОстоичАнастасия ГюковаАлександър АпостоловПродан ПродановЛюбомир Далчев и други.

Сред най-ценните експонати, които предлагаме на Вашето внимание са:

  • „Майка с дете“, живопис на Владимир Димитров – Майстора,
  • „Пазар – Цариград“ (между 1924 и 1928 г.), живопис на Владимир Димитров – Майстора,
  • „На нивата“ (1942 г.), живопис на Златю Бояджиев
  • „Дамски портрет“ (1917 г.), живопис на Иван Мърквичка
  • „Пейзаж“ (1904-1905), живопис на Никола Петров.
Места за настаняване