Logos

Двореца-музей Маринку в гр. Калафат

Адрес: : Румъния, гр. Калафат, ул. „22 Декември“ № 6

GPS: GPS 43.994463, 22.931902

Тел. за контакт: + 40251 232 521

E-mail: muzartcalafat@yahoo.com

Website: http://www.muzartc.ro/

Facebook страница: https://www.facebook.com/palatulmarincu

Работно време: Понеделник - Петък: 9:00 - 15:00; Събота, неделя: 9:00 до 13:00

Транспорт до града от предходната точка по маршрута: автомобил или влак (недиректен – спирка в гара Голенци – на 11 км от гр. Калафат)

Ако пътувате с автомобил, имайте предвид, че се заплаща такса за преминаването по мост „Нова Европа“.

Време е да преминем над река Дунав по мост „Нова Европа“, за да се отправим към съседна Румъния и следващата точка от нашия маршрут – Двореца-музей Маринку в гр. Калафат.

Дворецът „Маринку“ е изключително красива сграда, архитектурен паметник от местен интерес, в центъра на гр. Калафат, Румъния, в която се помещава Музей на изкуствата и етнографията. Сградата е построена в периода между 1904 г. и 1907 г. от Щефан Маринку, който произхожда от заможно семейство и бил добър финансист, който основал „Банка на Калафат“ през 1901 г., занимавал се с търговия и арендаторство, става член на Търговската камара в Крайова  и кмет на гр. Калафат в периода 1911-1914. Дворецът е построен в памет на неговата дъщеря, Мариоара Маринку, която умира от туберкулоза на 13 години. Като архитектурен стил дворецът принадлежи към френския неокласицизъм с барокови и рококо акценти и с влияния на румънската архитектура от началото на ХХ век. Той се откроява с впечатляващите си размери, но и с финес на детайлите.

През 1914 г. преди смъртта си Щефан Маринку дарява двореца на Калафатската община като поставя задължително условие в сградата да има девическо училище в памет на дъщеря му. През годините сградата приютява и други административни и образователни институции - детска градина, гимназия, различни служби на Окръжния народен съвет на Калафат и др. От 1967 г. в тази сграда работи Музеят за изкуства и етнография.

Музеят включва постоянни експозиции с художествени произведения в раздели живопис, графика и скулптура; етнографска експозиция; раздел с историята на Калафат; археология. Сред произведенията на съвременното румънско изкуство, изложени в музея, са картини на Николае Григореску, Анри Катарджи, Теодор Палади, Константин Блендея скулптури на Йон Иримеску, Нику Енеа, Джордже Диметреску Мирея, Илие Бериндей, Минея Григоре, Кришан Николае. Музеят за изкуства и етнография разполага с над 1000 експоната в своя етнографски раздел. Колекцията включва облекла, килими, керамика, инструменти, предмети от бита и други. През септември 2012 г. е открит раздел за историята на Калафат, осъществен с важната подкрепа на семейство Флоренца и Илие Маринку, потомци на семейството, основало този дворец.

Сред най-ценните експонати, които предлагаме на Вашето внимание са:

  • Скулптура „Капитан Урзичану“ от Илие Бериндей;
  • „Пионер“ – бронзова скулптура на Кришан Николае;
  • „Пасоптисти“ (1973 г.) картина на Константин Блендея
  • „Катинка“ и „Торс“ скулптури на Минеа Григоре
  • “Батареята от Калафат“ (1977 г.) картина на Михаил Трифан.
Места за настаняване