Logos

Художествена Галерия „Борис Денев“

Адрес: България, гр. Велико Търново, ул. „Александър Стамболийски“ № 17

GPS: GPS 43.081794, 25.638524

Тел. за контакт: +359 62 63 89 61

E-mail: vt_bdenevgallery@abv.bg

Работно време: от вторник до неделя – 10:00-12:00 часа и 13:00-17:00 часа

Почивен ден: понеделник

Facebook страница: https://www.facebook.com/vt.bdenevgallery/

Транспорт до града: автомобил, автобус, влак

Ще започнем нашата обиколка от старата столица на България – гр. Велико Търново. Град с изключително богато културно-историческо наследство. Ще се разходим в сърцето на града и по Стамболовия мост ще стигнем до местността Боруна, в подножието на Света гора, на скалистия нос на един от завоите на река Янтра, където ни очаква Художествена Галерия „Борис Денев“.
Художествена Галерия „Борис Денев“ се намира в адаптирана за целта стара сграда в парк „Асеневци“. Тържественото полагане на основния камък на сградата, предвидена за художествено занаятчийско училище, се състои на 21.06.1926 г. Поради липса на средства сградата остава недовършена до 30-те години на XX-ти век, когато е предоставена за нуждите на новосъздадения Севернобългарски ветеринарен институт. След преместването му за известно време там се помещава и народната милиция. Построената в стил бидермайер сграда е преустроена за нуждите на художествена галерия през 1985 г. като част от събитията по случай 800-годишнината от въстанието на Асеневци. През 2003 г. във връзка с честване на 120-годишнината от рождението на Борис Денев по инициатива на великотърновски творци художествената галерия получава името  на известния търновски художник Борис Денев.
Събирането на художествените произведения започва през 1938 г., когато се събират творби на 14 автори, представени на изложба в Читалище „Надежда“. Борис Денев е един от първите художници, чиито картини привличат вниманието на читалищното настоятелство. През 1953 г. събраната колекция преминава към Държавния исторически музей и през 1976 г. към нея са добавени картините от туристическата хижа на Царевец. Тази сбирка служи за основа на създаване на художествена галерия-музей на изобразителното изкуство, която в последствие приема името на Борис Денев.
Галерията предлага на посетителите си постоянна експозиция от около 200 произведения в разделите графика, живопис и скулптура. На Борис Денев е отделена специална зала, в която посетителите могат да видят част от живописното творчество на художника и негови рисунки. Постоянната експозиция е преминала трансформации във времето, като основната концепция „Велико Търново през погледа на художника“ се запазва и се подменят само отделни експонати с цел посетителите да се запознаят отчасти с богатия фонд на галерията.
Сред най-ценните експонати, които предлагаме на Вашето внимание са:
  • „Въстанието на Асен и Петър 1185“ (1981 г.), живопис на Александър Терзиев,
  • „Портрет на Мария Попова“ (1862 г.), живопис на Николай Павлович,
  • „Прощаване с Патриарх Евтимий“ (1969 г.), живопис на Светлин Русев,
  • „Витоша“ (1936 г.), живопис на Борис Денев,
  • „Разпятие“, скулптура на Альоша Кафеджийски,
  • „Възрожденският живописец Иван Образописов“, гравюра на Васил Захариев.
Места за настаняване