Logos

Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“

Адрес: България, гр. Плевен, ул. „Дойран” № 75

GPS: GPS 43.408376, 24.617543

Тел. за контакт: +359 6483 83 42

E-mail: hg_svetlinrusev@abv.bg

Работно време: от понеделник до събота – 10:00-18:00 часа

Почивен ден: неделя

Facebook страница: https://cutt.ly/svetlinrusev

Транспорт до града от предходната точка по маршрута: автомобил, автобус, влак (недиректен, с 1 прекачване в гр. Горна Оряховица)

От старопрестолния град потегляме към града на музеите – Плевен. Плевен е седмият по големина град в България и е известен туристически център. В града са съсредоточени множество културно-исторически забележителности, голяма част от които свързани с Руско-турската Освободителна война. В центъра на града, близо до главната пешеходна улица и до водната каскада на града, се намира вторият обект от нашия маршрут - Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“.

Галерията е разположена в емблематична за града сграда с необикновена архитектура – старата баня.  Застроената площ на сградата възлиза на 900 кв.м, а твърде необичайната ѝ архитектура е силно повлияна от арабската. Фасадата на сградата е формирана от бели и червени редове с ориенталски и мавритански елементи. Построяването на банята започва през 1905 г. и е свързано с много перипетии. Неоспорима е била необходимостта от изграждане на съвременна баня във времена, в които гражданите нямали вода по домовете си, но изпълнението надхвърлило възможностите на Общината и захранването на обекта с вода. Строежът предизвиква големи дискусии и става истинско предизвикателство за тогавашния кмет Тодор Табаков. Въпреки всички трудности сградата е завършена през март 1908 г. Сградата се използва като обществена баня до средата на 70-те г. на XX век. По-късно сградата е ремонтирана основно и преустроена за нуждите на картинна галерия. Старата баня е архитектурен паметник на културата с национално значение.   

Първоначалния фонд на Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“ се формира след като през 1984 г. Светлин Русев дарява 322 произведения на родния си град Плевен – живопис и скулптура от собствената си колекция. Светлин Русев е световно признат художник, общественик, колекционер на произведения на изкуството, академик на БАН и народен представител. Галерията е открита на 12 Юли 1984 г. Фондът на галерията е допълнен през 1999 г., когато проф. Светлин Русев дарява още 82 броя графични произведения на съвременни български майстори на рисунката и графиката и европейски майстори от XVIII, XIX и XX век. Творбите са подредени лично от Светлин Русев в ред, който ги представя и разделя хронологично и тематично.

В галерията може да се насладите на творби на Владимир Димитров - Майстора,  акварели на Илия Бешков, творби от ранния и късния период на Златю Бояджиев, картини на Дечко Узунов, произведения на дарителя на галерията – проф. Светлин Русев (само 3 на брой). Малка част от галерията в купола е отредена на Йожен Дьолакроа, Франсиско Гоя, Жан-Франсоа Миле, Кете Колвиц, Марк Шагал, Салвадор Дали, Пикасо, Огюст Роден, Едгар Дега, Пиер-Огюст Реноар.

Сред най-ценните експонати, които предлагаме на Вашето внимание са:

  • „Ванга“ (1990 г.), живопис на Светлин Русев
  • „Млада жена“ (1943 г.), живопис на Дечко Узунов
  • „Пред буря“ (1920 г.), живопис на Владимир Димитров - Майстора
  • „София – зиме“ (1907 г.), живопис на Никола Петров
Икона „Св. св. братя Козма и Дамян Безсребърници“ 17-18 в.
Места за настаняване