Logos

Galeria de Artă “Nikola Petrov“

Adresa: Bulgaria, orașul Vidin, piața „Bdintsi“ № 2

GPS: GPS 43.985555, 22.878926

Program de vizitare: de luni până vineri - 9:00 - 12:00 și 14:00 - 17:00, sâmbătă și duminică doar cu rezervare prealabilă

pagină Facebook: https://www.facebook.com/Nikola-Petrov-Gallery-858796327546972

Mijloace de transport de la punctul precedent din traseu: turism, autocar, tren (indirect, cu o escală la Mezdra)

Părăsim orașul Belogradchik, pentru a ne îndrepta către următorul punct din traseul nostru – orașul Vidin – garda veșnică a Dunării. La începutul Parcului Dunării în clădirea frumoasă a fostului Cerc Militar este situat următorul punct din traseul nostru - Galeria de Artă “Nikola Petrov“. Clădirea a fost construită în anul 1892 pentru sediul Cercului Militar, prin sprijinul financiar al celor din Armată. Aceasta a fost ridicată pe temeliile uneia dintre porțile principale de intrare în Cetatea orașului Vidin – ”Kaleto”. Clădirea a fost declarată drept monument al culturii la data 31 octombrie 1975.

Decizia de a se înființa acolo o galerie de artă a fost luată în anul 1960, iar inaugurarea propriu-zisă a devenit fapt în 1961. Galeria județeană de arte plastice a fost deschisă la data de 25.05.1962 și este una dintre primele galerii de arte din țară. Pentru organizarea fondului galeriei meritele trebuie acordate figurii proeminente a culturii și comunității, Angel Budev. Primele lucrări care au devenit parte din patrimoniul galeriei au fost operele de artă achiziționate de la colecțiile particulare ale Mihail Kremen și Bogomil Raynov. Tot printre primele opere de artă din fondul galeriei fac parte și circa 80 de tablouri, create în anul 1962, în timpul unei întâlniri în oraș, la care pictori din toată țară creează lucrări, printre care și Stoyan Venev, Panayot Panayotov, Ivan Hristov etc.

În zilele noastre expoziția permanentă a Galeriei de arte ”Nikola Petrov” este compusă din trei secțiuni – Pictură, Grafică și Sculptură, totalizând în jur de 1400 piese de artă.

La secțiunea ”Pictură” sunt păstrate peste 900 de pânze, printre care și lucrări originale ale Ivan Mrkvička, Boris Mitov, Nikola Petrov, Vladimir Dimitrov – Maistora, Sirak Skitnik, Zlatyu Boyadzhiev, Stoyan Venev, Vasil Stoyanov, Zdravko Aleksandrov, Ivan Tabakov, precum și altor mari reprezentanți ai artei plastice.

Secțiunea grafică din cadrul galeriei de arte din Vidin conține 45 de opere de artă originale ale unor artiști de renume mondial, printre care Rembrandt, Albrecht Dürer, Gustave Doré, Francisco de Goya, Jean-François Millet, Eugène Delacroix, Théodore Rousseau.

În colecția din secțiunea ”Sculptură” sunt păstrate lucrări ale unor artiști ca Ivan FunevDimitar OstoichAnastasiya Gyukova, Aleksandar Apostolov, Prodan Prodanov, Lyubomir Dalchev etc.

Printre cele mai de preț exponate, pe care le punem în atenția dumneavoastră sunt:

  • „Mama cu copilul“, pictură - Vladimir Dimitrov – Maistora,
  • „Piața din Tsarigrad“ (între 1924 și 1928), pictură - Vladimir Dimitrov – Maistora,
  • „Pe câmp“ (1942), pictură - Zlatyu Boyadzhiev
  • „Portret de damă“ (1917), pictură - Ivan Mrkvička
  • „Peisaj“ (1904-1905), pictură - Nikola Petrov.
Cazare