Logos

Galeria de Artă - Donație „Colecția Svetlin Rusev“

Adresa: Bulgaria, orașul Pleven, str. „Doyran” № 75

GPS: GPS 43.408376, 24.617543

Tel. de contact: +359 6483 83 42

E-mail: hg_svetlinrusev@abv.bg

Program de vizitare: de luni până sâmbătă – 10:00-18:00

Zi liberă: duminică

pagină Facebook: https://cutt.ly/svetlinrusev

Mijloace de transport de la punctul precedent din traseu: turism, autocar, tren (indirect, cu o escală la Gorna Oryahovitsa)

De la Gorna Oryahovitsa pornim spre orașul muzeelor – Pleven. Pleven (Plevna – n. tr.) este al șaptelea oraș ca mărime din Bulgaria și este un cunoscut centru turistic. În acest oraș sunt concentrate o multitudine de obiective turistice culturale și istorice, iar mare parte dintre acestea sunt legate de Războiul Ruso-turc de eliberare. În centrul orașului, în apropiere de zona pietonală din centru și de cascada orașului, este situat al doilea obiectiv din traseul nostru - Galeria de Artă - Donație „Colecția Svetlin Rusev“.  

Galeria este situată într-o clădire emblematică pentru oraș, cu o arhitectură deosebită – baia obștească veche.  Amprenta construită a băii este de 900 mp, iar arhitectura ei cu totul deosebită este influențată de cea arăbească. Fațada edificiului este formată din rânduri albe și roși cu elemente orientale și maurice. Construcția clădirii începe în anul 1905 și este legată de multe peripeții. Incontestabil a fost nevoie de construirea unei băi contemporane în vremurile în care cetățenii nu aveau acces la apă sau băi în casele lor, dar realizarea acesteia, precum și aducerea apei până la obiectiv, depășea posibilitățile municipalității. Construcția a cauzat discuții aprinse, ceea ce se transformă într-o adevărată provocare pentru primarul de atunci, Todor Kabakov. În ciuda tuturor dificultăților, construirea clădirii a fost finalizată în martie 1908. Edificiu a fost folosit drept baie obștească până la mijlocul anilor 70 ai sec. XX. Mai târziu clădirea a fost renovată din temelii și transformată pentru nevoile unei galerii de artă. Baia cea veche obștească este un monument arhitectural al culturii de importanță națională.   

Colecția inițială a Galeriei de Artă Donație „Colecția Svetlin Rusev“ este formată în anul 1984, când Svetlin Rusev donează 322 din lucrările ale sale orașului natal Pleven – pictură și sculptură din colecția lui particulară. Svetlin Rusev este un pictor, personalitate publică, colecționar de artă, academician în cadrul Academiei de Științe din Bulgaria și parlamentar. Galeria a fost inaugurată la data 12 iulie 1984. Fondul galeriei a fost completat în 1999, atunci când prof. Svetlin Rusev donează încă 82 lucrări grafice ale unor meșteri contemporani bulgari ai pensulei, picturii și graficii, precum și ale unor pictori europeni din sec. XVIII, XIX și XX. Lucrările sunt aranjate personal de Svetlin Rusev într-o ordine în care acesta le prezintă și le împarte din punct de vedere cronologic și tematic.

În galerie vă puteți bucura de lucrări ale lui Vladimir Dimitrov – Maistora, acuarelele lui Iliya Beshkov, lucrări din perioada timpurie sau târzie ale lui Zlatyu Boyadzhiev (se pronunță Zlatiu Boiagiev – n. tr.), tablouri ale lui Dechko Uzunov, lucrări ale principalul donator al galeriei - prof. Svetlin Rusev (doar 3 la număr). O mică parte a galeriei, sub cupolă, a fost dedicată lui Eugène Delacroix, Francisco de Goya, Jean-François Millet, Käthe Ida Kollwitz, Marc Chagall, Salvador Dalí,  Picasso, François Auguste René Rodin, Edgar de Gas, Pierre-Auguste Renoir.

Printre cele mai de preț exponate, pe care le punem în atenția dumneavoastră sunt:

  • „Vanga“ (1990), pictură - Svetlin Rusev
  • „Femeie tânără“ (1943), pictură – Dechko Uzunov
  • „Înaintea furtunii“ (1920 г.), pictură – Vladimir Dimitrov - Maystora
  • „Sofia - iarna“ (1907), pictură – Nikola Petrov
  • Icoana „Sf. Frați Cozma și Damyan Bezsrebarnitsi“ sec. XVII - XVIII.
Cazare