Logos

Galeria de Artă „Boris Denev“

Adresa: Bulgaria, orașul Veliko Tarnovo, str. „Aleksandar Stamboliiski“ № 17

GPS: GPS 43.081794, 25.638524

Tel. de contact: +359 62 63 89 61

E-mail: vt_bdenevgallery@abv.bg

Program de vizitare: de marți până duminică – 10:00-12:00 și 13:00-17:00

Zi liberă: luni

pagină Facebook: https://www.facebook.com/vt.bdenevgallery/

Mijloace de transport: turism, autocar, tren

Vom începe circuitul nostru din vechea capitală a Bulgariei – orașul Veliko Tarnovo. Așezare cu un patrimoniu cultural și istoric deosebit de bogat. Ne vom plimba în inima orașului și pe podul ”Stambolov” și vom ajunge până la ținutul Boruna, la poalele dealului Sveta Gora (Pădurea sfântă – n. tr.), la capul stâncos situat la unul dintre meandrele râului Yantra, unde ne așteaptă Galeria de Artă „Boris Denev“.

Galeria de Artă „Boris Denev“ este situată în parcul ”Asenevtsi”, într-o clădire veche, adaptată în acest scop. Piatra de temelie a clădirii, care la început era prevăzută pentru o școală de arte meșteșugărești, a fost pusă la data 21.06.1926. Din cauza lipsei de finanțare, clădirea rămâne neterminată până în anii 30 din secolul XX, când a fost pusă la dispoziția Institutului Veterinar din Bulgaria de Nord. După relocarea institutului, pentru o perioadă scurtă acolo s-a aflat Miliția Populară. Construită în stilul Biedermeier, clădirea a fost reamenajată pentru necesitățile unei galerii de arte în anul 1985, ca și parte din proiectul comemorării a 800 de ani de la Răscoala lui Asen. În anul 2003, cu ocazia comemorării a 120 de ani de la nașterea lui Boris Denev, la inițiativa unor artiști de arte plastice, galeria primește numele cunoscutului pictor din Tarnovo, Boris Denev.

Colecționarea operelor de artă începe în anul 1938, atunci când se strâng lucrări ale 14 autori, prezentate într-o expoziție la Casa de cultură „Nadejda“. Boris Denev este printre primii pictori ai căror lucrări atrag atenția Consiliului de administrație al casei de cultură. În anul 1953 colecția adunată este trecută către Muzeul Național de Istorie și în anul 1976, la aceasta au fost adăugate tablourile din cabana turistică ”Tsarevets”. Aceasta colecție va servi ca bază pentru înființarea unei galerii de artă – muzeu a artelor plastice, care ulterior primește numele lui Boris Denev.

Galeria oferă vizitatorilor o expoziție permanentă de circa 200 lucrări  din secțiunile grafică, pictură și sculptură. Lui Boris Denev îi este dedicată o sală specială în care vizitatorii pot vedea o parte din creațiile pictorului și desene ale acestuia. Expoziția permanentă a suferit transformări de-a lungul timpului, dar conceptul principal „Veliko Tarnovo prin ochii pictorului“ este păstrat, schimbându-se doar exponate separate cu scopul ca vizitatorii să cunoască mai bine fondul bogat al galeriei.

Printre cele mai de preț exponate, pe care le punem în atenția dumneavoastră sunt:

  • „Răscoala lui Asen și Petru de la 1185“ (1981), pictură – Aleksandar Terziev,
  • „Portretul Mariei Popova“ (1862), pictură – Nikolay Pavlovici,
  • „Rămas bun cu Patriarhul Evtimii“ (1969), pictură – Svetlin Rusev,
  • „Vitosha“ (1936), pictură - Boris Denev,
  • „Răstignire“, sculptură – Alyosha Kafedzhiiski (se pronunță Alioșa Cafegiischi – n. tr.),
  • „Pictorul renascentist Ivan Obrazopisov“, gravură – Vasil Zahariev.
Cazare