Logos

Palatul – muzeu „Marincu“

Adresa: : România, orașul Calafat, str. „22 Decembrie“ № 6

GPS: GPS 43.994463, 22.931902

Tel. de contact: + 40251 232 521

E-mail: muzartcalafat@yahoo.com

Website: http://www.muzartc.ro/

pagină Facebook: https://www.facebook.com/palatulmarincu

Program de vizitare: de luni până vineri: 9:00 - 15:00; sâmbătă și duminică: 9:00 - 13:00

Mijloace de transport de la punctul precedent din traseu: autoturism sau tren (indirect – stația Golenți – la 11 km din Calafat)

Este timpul să traversăm Dunărea pe podul ”Europa Nouă” și să ne îndreptăm către România învecinată și următorul punct din traseul nostru – Palatul – muzeu „Marincu“ в orașul Calafat.

Palatul “Marincu“ este o clădire deosebit de frumoasă, monument architectural de interes local, aflat în centrul orașului Calafat, România, în care este găzduit Muzeul de Artă și Etnografie. Clădirea este construită în perioada între 1904 și 1907 de către Ștefan Marincu, care provenea dintr-o familie înstărită și care a fost un cunoscător al finanțelor, a înființat ”Banca Calafatului” în anul 1901, s-a ocupat de negustorii și marii arendași, a ajuns membru în Camera de Comerț din Craiova și primar al Calafatului. Palatul a fost ridicat în memoria fiicei sale, Mărioara, care la numai 13 ani a murit de TBC. Ca și stil arhitectural, palatul a fost construit în stilul eclectic al vremii, neoclasicism francez, cu accente de baroc și rococo, dar și cu influențe ale arhitecturii românești de la începutul secolului ХХ. Acesta se deosebește prin dimensiuni impozante, dar și prin finețea detaliilor.

În anul 1914 înainte de moartea sa, Ștefan Marincu donează palatul municipalității din Calafat, punând o condiție obligatorie ca în clădire să fie înființată o școală de fete în memoria fiicei acestuia. De-a lungul anilor clădirea găzduiește multe alte instituții administrative sau de învățământ – grădiniță, liceu, diferite servicii comunitare de pe lângă Sfatul popular al Calafatului etc. Începând cu anul 1967 în aceasta clădire se află Muzeul de Artă și Etnografie.

Muzeul include expoziții permanente cu lucrări de artă din secțiunile pictură, grafică și sculptură; expoziție etnografică; secțiunea ”Istoria Calafatului”; arheologie. Printre operele artei contemporane românești, expuse în muzeu, putem deosebi tablouri ale lui Nicolae Grigorescu, Henri Catargi, Teodor Pallady, Constantin Blendea, sculpturi ale lui Ion Irimescu, Nicu Enea, George Demetrescu Mirea, Ilie Berindei, Minea Grigore, Crișan Nicolae. Muzeul de Artă și Etnografie dispune de peste 1000 de exponate în secțiunea sa de etnografie. Colecția include veșminte, covoare, ceramice, unelte, obiecte casnice etc. În septembrie 2012 a fost deschisă o secțiune privind istoria Calafatului, realizată prin sprijinul familiei Florența și Ilie Marincu, urmași ai familiei Marincu, cea care a construit acest palat.

Printre cele mai de preț exponate, pe care le punem în atenția dumneavoastră sunt:

  • Sculptura „Căpitanul Urziceanu“ de Ilie Berindei;
  • „Pionier“ – sculptură din bronz de Crișan Nicolae;
  • „Pașoptiști“ (1973) pictură – Constantin Blendea
  • „Catinca“ și „Tors“ sculpturi de Minea Grigore
  • “Bateria de la Calafat“ (1977) pictură de Mihail Trifan.
Cazare